ÚJ TARTALMAK

Kazsimér Nóra - Nem hiszek magamban



„Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

Az egészséges mértékű önbizalom és az önmagunkba vetett hit elengedhetetlen a helyes önértékeléshez és az életünket alakító megpróbáltatások, illetve kapcsolatok közötti eligazodáshoz. Ahhoz, hogy talpon maradjunk és, hogy ne ez a talpon maradás eméssze fel minden energiánkat, tisztában kell lennünk értékeinkkel és azokkal a tulajdonságokkal, melyekre gyengeségként tekintünk. Korlátaink és határaink reális, önmagunkból eredő ismerete segít rávilágítani valós tulajdonságainkra és ezáltal megtanít minket, hogy kívülről is képesek legyünk látni magunkat. Ezt a tisztán látást kizárólag belső szemeinkkel sajátíthatjuk el. Sosem szabad elfelednünk, hogy belső szemünk mindig a legbelső önmagunk látásmódjával él, így ez sokszor teljesen ellentétes azzal a képpel, melyet mások építenek fel rólunk.
Ahhoz, hogy megfelelő hittel és önbizalommal rendelkezzünk, először meg kell találnunk az utat a legbelső önmagunkhoz, mely a szeretet és elfogadás szemével tekint ránk, minden egotól, külcsíntől és kishitűségtől mentes elfogadással.
A bennünk élő kép, melyet magunkról alkotunk sokszor nem ezáltal a belső szem által mutatott valós kép. Látjuk külső megjelenésünket, fizikai alkatunkat, megnyilvánuló belső és külső tulajdonságainkat, képességeinket, személyiségvonásokat. Ez a kép az énkép. Ám az énkép - ha csak megszületésünktől kezdve nem védjük tudatosan, ami nyilván lehetetlen – nem csak az igaz képeket olvasztja össze. Sokszor kerülnek bele hibás vonások, torzult modellkövetések. Ugyanis az énkép kialakulásában döntő szerepet játszik a külvilág is. Kezdetben a családtagok, majd később az iskola, barátok, tanárok, munkatársak, így mindazok, akiknek a véleménye fontos meghatározza énképünket. Ha elmarad a megerősítés, és rendre kritikát kapunk vagy attól az egyetlen embertől kapjuk ezt, akinek a véleménye a legfontosabb a számunkra, akkor ez be fog épülni folyamatosan formálódó énképünkbe és negatív lenyomatokat fog hagyni. Fontos kiemelni, hogy nem feltétlen kell ezeket a lenyomatokat negatívumukban tartósítani és magunkkal cipelni. Ugyanis ez a probléma generálni fogja önmagát. Mert amikor nem hiszünk magunkban, hogy márpedig képesek vagyunk célunk elérésére, akkor valószínűleg örökre elérhetetlen álmot fogunk kergetni.
Bármit is gondolsz magadról, akár azt hogy sikerülni, fog, akár azt, hogy nem, mindig Neked lesz igazad. Bármelyiket is gondolod! Ahhoz, hogy elérjük, hogy mások szeressenek, alapvetően nekünk kell megbecsülnünk saját magunkat.
Az alapvető gond a másokkal való összehasonlításban rejlik. Mikor magunkat alulértékeljük, viszont mások tulajdonságait ehhez mérten felnagyítjuk. Az első és legalapvetőbb tény, hogy mindenki egyenrangú. Fontos, hogy figyeljünk az egyensúlyra és a világ rendjére, mely bennünk tükröződik! Soha sem jobb vagy rosszabb a másiknak. Mindenkinek megvan a maga csomagja, melyet minden alkalommal felcipel a padlásra , hogy ott gyűjtögesse. Ez alatt a kupac alatt viszont ott van a legbelső énünk, akire a legnagyobb figyelmet kellene szánnunk.
Így tehát, ha valakit lenézünk, mert olyan személyiségjegyekkel vagy tudással rendelkezik, melyet már sikerült legyűrnünk vagy éppen megszereznünk, akkor valójában önmagunkat látjuk benne. Ugyanez fordítva. Ha másokra a kelleténél jobban felnézünk, akkor pedig magunkat hagyjuk cserben és hozzá képest úgy érezzük, labdába sem rúghatunk. Ahhoz, hogy elkerüljük az összehasonlítás állandóan felbukkanó és csalogató útvesztőit, egyensúlyt kell teremtenünk!
Mindennapi lelki egyensúlyra és egészséges önbizalomra úgy tehetünk szert, ha megismerjük az énkép rétegeit! Ahhoz, hogy ezt megismerjük három alappillért kell figyelembe vennünk. Az önbizalom alapja a helyes önértékelés. A helyes önértékelés alapja, pedig az önbecsülés. Magamat pedig csak akkor tudom megbecsülni, ha ismerem. És csak akkor ismerhetem magam igazán, ha szeretettel gondolok magamra!
A magamba vetett hit alapja, tehát önmagam szeretete!





Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes