ÚJ TARTALMAK

Szilágyi Gergő - Hová süllyedünk, emberek?


Jelen van a reggeliző asztalnál, elkísér a munkahelyre, vagy akár beül velünk az iskolapadba, de még a gondolatainkba, tudatunkba is beférkőzik. Igen. A Való Világról beszélek. Ha belegondolunk, bizony beláthatjuk, hogy valóban egész hetünket végigkíséri a milliókat képernyő elé ültető műsor.

Ha akarnánk sem tudnánk elmenekülni a hamarosan ünnepelt celebbé váló Szandika, Béci vagy Alekosz elől. Hogy miért? A válasz mérhetetlenül egyszerű; lépten-nyomon ezzel vannak tele az újságok, valamint az esti TV műsorok is előszeretettel tűzik képernyőre a műsor legfontosabb eseményeit, vagy éppen titkosan fűződő szerelmi szálait. S hogy miért fognak celebbé válni ezek az emberek? Nézzük csak meg a korábbi évek hasonló kaliberű formáit. Valamennyiük főzőműsorokban, vagy különféle buta vetélkedőben tetszeleg, akármi is legyen az, nem számít. A lényeg a még nagyobb ismeretség, na meg a pénz.
Éhes kutyák módjára fogyasztunk minden „maradékot”, amit elénk tesz szerető gazdánk, a média. Első hallásra talán súlyos szavak ezek, de ha kicsit a dolgok mögé nézünk, beláthatjuk, hogy valóban robotokként hajtunk fejet a TV monopóliuma előtt. Az már eszünkbe sem jut, hogy az este kezdetével váltsunk egymással pár szót, mert hisz nemsoká kezdődik a Való Világ, és a megbeszélni való dolgok várhatnak holnapig is (amiből aztán – mondanom sem kell – semmi nem lesz). Sajnos – és nem csak mi, magyarok, hanem – szinte az egész világ, az életszínvonal-megszállottság melléktermékévé vált, s tátott szájjal várja a legrosszabb falatokat is, csak laktasson és persze gyorsan, nem számít, hogy amit „bekebelezünk” az nem tápláló, (építő) hisz ma már nem ez a trend. A TV elhiteti velünk, hogy arra van szükségünk, hogy szavazzunk, és mentsük meg kedvencünket a kieséstől. Sőt. Arra biztatnak minket a mindig mosolygós műsorvezetők, hogy ne hagyjuk, hogy aktuális kedvencünk párbajozzon, meghagyva ezzel a kiesés lehetőségét. S mi, mint idomított állatok, engedelmeskedünk, s már küldjük is az sms-t, vagy akár többet is. Nem vesszük észre, hogy időközben elsikkadunk a lényeges dolgok felett, és rengeteg időnket emészti fel, hogy végighallgassuk kedvencünket. Igen ám. De mi a helyzet, ha valaki valamilyen okból kifolyólag lemarad egy adásról? Mi sem egyszerűbb ennél! Csak felkattint a netre, ahol azonnal megtalálhatja az előző napi felvételeket. S a hőssé avatott celebekről naponta futószalagon megjelenő, mondva csinált pletykákról már szót sem ejtek, amik szintén erőteljes alázattal szolgálják a népbutítást, valamint a pillanatnyi szavazat állásokról, melyek láttán felmerül bennünk a kérdés, hogy valósak-e? Gondoljunk csak bele! A mindennapi egyszerű emberek igénye arra korlátozódik, hogy két vadidegen miként létesít egymással nemi kapcsolatot 3 nap után egy villában…? Persze, a munkából hazaérkező fáradt szülő kikapcsolódásra vágyik, ahol nem kell gondolkodni, csak bámulni a képernyőt, s ennek a Való Világ tökéletes bázist biztosít. A másik probléma az, hogy sorra tűnnek el az értékes, tartalmas műsorok a csatornák adástervéből, hiszen, ha valami már elgondolkodtat, és persze nem hoz akkora bevételt a nézettség, akkor arra már nincs igény, s lássuk be, 2011-ben is a pénz az uralkodó vezéreszme. Kinek van szüksége egy fárasztó nap után egy mély, nemcsak a felszínt karcoló műsorra? Észbe kéne kapnunk, mielőtt még az egész agyunkat ki nem mossa a média, s míg még különbséget tudunk tenni az igazán fontos és az üres, bugyuta műsorok között.


Szilágyi Gergő



Oszdd meg:

7 megjegyzés :

  1. Gergő!
    Ez rendkívül érdekes 'darab', kár, hogy nem fejtegetted tovább. Egyet értek Veled, a televízió egyszerűen beszippantja az embert, ráadásul a színvonal legalacsonyabb szintjére. Hogy mit lehet ez ellen tenni?? Talán nem is tudunk, mert kinek van ezzel ideje foglalkozni, miközben ezerszer fontosabb dolgok kötnek le minket? Na, ez itt a kérdés!
    Mindenesetre felrázza az embert írásod, jó ráeszmélni ezekre a dolgokra, még ha csak rövid időre is.

    VálaszTörlés
  2. Fontosabb dolog az életnél?:)
    Akinek ennél fontosabb dolgai vannak, az meg is érdemli...

    VálaszTörlés
  3. Nem az életnél, hanem annál, hogy megváltoztassa a televízióból ömlő végtelen áradatot...

    VálaszTörlés
  4. Az életvitel és annak része, illetve az életminőség nem az élet része?:)
    Ok-okozat.
    A média, mint olyan hatással van az életedre és te engeded, sőt nem csak a tiédre, hanem generációkéra, az egész társadaloméra és te engeded...
    Ez mind az életed és mások életének a része, és életek múlnak rajta.
    Szóval nagyon is az életről és az élet tiszteletéről van itt szó.

    VálaszTörlés
  5. Balázs, szerintem félremagyarázod. A fontosabb dolgok alatt azt értettem, hogy a felnőttek dolgoznak, fizetik a rezsit, szakítanak egymással, megbetegnek, házat építenek, meghalnak, nem pedig azt tűzik ki életük céljául, hogy reformokat kezdeményezzenek az RTL klubnál... Oké, hogy a média hatással van az életre, de az nem az élet maga.
    Kérlek, ne érts félre.

    VálaszTörlés
  6. Azt hiszem te értesz félre.
    Én összefüggésekben, szintézist alkotva szemlélem a jelenségeket, nem egymástól elválasztottan, mert nem is elválaszthatóak, azért az életet megfigyelve erre rá lehet jönni. Ennyi.
    Egyébként korábbi esszédben pont te írtad, hogy a humor az élet stb...
    Szóval akkori kijelentésednek a mostanikkal mondasz ellent, holott meggyőződésed volt akkor érvelésed helyessége.
    Az meg, hogy nem értesz valamit, vagy nem látod egy másik szemszögből is, még nem minősít semmit félremagyarázássá. Van, aki látja az összefüggést, van, aki nem. Minden lehetséges.

    VálaszTörlés
  7. Jó, elismerem, igazad van! :p

    VálaszTörlés

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes