ÚJ TARTALMAK

Dinók Zoltán - Csillagász



Reggel hétkor kelt, evés helyett munkához látott. Egy új bolygót szeretett volna felfedezni. A távcsövön keresztül egy ismeretlennek tűnő égitestet vizsgált. Izgatott volt és elégedett. Mielőbb közölni akarta munkatársaival: elérte a célját, híres csillagász lesz. Róbert talán kicsit mániákus volt, de minden zseni az. Mert ő igenis az volt: zseni. Tudták ezt a kollégák is.
Beült egy ivóba, hullarészegre akarta inni magát. Úgy érezte, a kimagasló eredményért jár a feszültségoldás és a jutalom. Az ivóban kevesen voltak, de a sör könnyedén csúszott le a torkán. Kicsit később megjelent az egyik legjobb barátja: Ernő, a kémikus. A férfi rendelt egy sört, majd ráérősen odasétált Róbert asztalához és leült.
– Szevasz, barátom! – köszöntötte. – Egyedül iszogatsz?
– Igen.
– Talán valami nagy bánat ért?
– Nem, épp ellenkezőleg – mondta Róbert. – Hatalmas a boldogságom. Felfedeztem egy új bolygót.
– Ja, értem: a munkád örömére iszol.
– Felfedeztem egy bolygót. Tudod milyen nagy dolog ez?
Ernő látta, hogy Róbert részeg, ráadásul, úgy gondolta, mindig is dilis volt egy kicsit. Máris unni kezdte a társaságát.
– Jó, elismerem a tudásod, de azért maradj két lábbal a földön! Csupán a dolgodat végzed.
– Egy bolygó felfedezése nem kis dolog. Gyerekkorom óta csillagász akarok lenni, mert úgy képzelem, a bolygókon béke és nyugalom van. Na meg boldogság.
– De amit felfedeztél, azon nincs is élet.
Róbert elmosolyodott.
– Valószínűleg nincs. De ez most talán nem is lényeges. Ez a szenvedélyem, a csillagászatba vagyok szerelmes. Emlékszem, amikor megkaptam az első távcsövet… – Róbert elérzékenyült.
Ernő döbbenten nézte a barátját. Róbert, kezében a söröspohárral csaknem könnyezett.
– Az apám, ha látna, büszke lenne rám – mondta. Már nem is figyelt Ernőre, magába mélyedve beszélt.
Ernő jobbnak látta, ha lelép.
– Mennem kell… – mondta.
– Jó, menj csak! – szólt a másik, aztán tovább elmélkedett: – Jó érzés, hogy eggyel több bolygót ismerhet általam az emberiség.
– Így van – helyeselt Ernő, majd elment.
Róbert ottmaradt magányosan a sörösüvegekkel. Egész életében erre vágyott, s most mégis boldogtalannak érezte magát. Elérte a célját, de mit ér az egész, ha nincs kivel megosztania a sikert?






Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes