ÚJ TARTALMAK

Szabó László Dezső - Az alkotmányozásról - röviden



Sokan túlzott merészségnek tarthatják, hogy nagyérdemű jogtudósok mellett én, az egyszerű polgár, a költő, irodalmár is kifejtem ebbéli gondolataimat – röviden, de szükségesnek érzem.
A jelenlegi alkotmány az 1949. évi XX. törvényen alapul többször módosítva és kiegészítve.
Az 1949-es alkotmány – ha nem tudnák – szovjet mintára készült. Az országban idegen megszállók tartózkodtak, az államhatalom teljes egészében a szovjetek kezében volt. Úgy hírlik, akkoriban a szovjet főparancsnok közölte, ha nem szavazza meg a parlament ezt az alkotmányt, akkor katonai erővel az összes fellelhető élelmiszert begyűjtik és elkobozzák. Ha ez igaz – de miért ne lenne az, ismerve az akkori körülményeket – akkor példa lehetett mindenki számára az ukrán holodomor!

Ebből adódik, hogy ez az alaptörvény k é n y s z e r hatására született, tehát ab ovo:
s e m m i s!
Logikus, hogy akkor a jelenlegi alaptörvény legitimitása is jószerével megkérdőjelezhető.
1989-ben pedig a diktatúra törvényhozása szavazta meg a változásokat, és azok tulajdonképpen a leköszönő és a feltörekvő politikai elit paktumán alapultak és alapulnak minden nemzeti, népi felhatalmazás nélkül!
No, de ez csak egy kis logikus jogtörténeti játék volt részemről. Hozzáteszem, hogy a ma hatályos alaptörvény praeambuluma is tartalmazza, hogy a törvény ideiglenes.
No, ha ezeket csak érintőlegesen is átgondolja az ember, nincs kétsége afelől, hogy most, mikor a hatályos jog lehetőséget ad az alkotmányozásra, akkor a felhatalmazottak miért ne tegyék meg?
Fontos azonban, hogy olyan alkotmány szülessen – amely az ezeréves magyar történelemi értékrend fundamentumán nyugszik, kimondja, hogy Magyarország népének erkölcsi útmutatója a keresztény hit és erkölcs, amely kimondja, hogy lakóhelyétől, életterétől függetlenül minden magyar, aki annak vallja, tudja, hiszi magát, az egységes, oszthatatlan magyar nemzet tagja. A magyar alkotmánynak az egyetemes emberi, európai értékrend mellett ezeket is egyértelműen tartalmaznia kell!
Talán ezek – többek mellett – a legfontosabb témakörök, melyeket a tanult jogtudósok majd szép formába, érthető nyelvezetbe öntenek majd.
Kell, és szükséges az alkotmányozás!
A mai legitim, a választók által meghatalmazott többség kötelessége és feladata egy új, magyar alaptörvény, az ALKOTMÁNY megalkotása.

Szabó László Dezső



Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes