ÚJ TARTALMAK

A Beregszászi Magyar Fáklya Irodalmi és Képzőművészeti Stúdió bemutatkozása

„És ha téged verembe dobnak, … és tajtékzó hullámok tornyosulnak fölötted; ha szélvihar az ellenséged, az egek sötétségbe borulnak, és az összes elemek ellened esküsznek, hogy utadat elzárják, … te fiam, akkor is tudjad, hogy mindez tapasztalatot ad neked, és javadra válik majd.”

Az új Szövetség

A fenti idézet szolgált mottójául annak a 2009. február 6-i alakuló közgyűlésnek, amelyet a Beregszászi Magyar Fáklya irodalmi és képzőművészeti stúdió alapító tagjai hívtak össze a Melanie cukrászdában, mindenkori tartózkodási helyükön.
Ahogy a bibliai idézet kiválasztása sem véletlen, a Fáklya tagjainak sorába egyéniségeket, öntudatos, tehetséges és az életben maguk elé komoly célokat kitűző fiatalokat várunk, akik nem riadnak vissza az élet viharaitól és megpróbáltatásaitól. Az alapító tagok megmérettettek az eddigi megpróbáltatások során, így alkalmasaknak bizonyultak arra, hogy az első sorban képviseljék az új Szövetség érdekeit.

Mivel az eltelt időszak tapasztalatai alapján egyértelművé vált, hogy a tagok céljainak és faladatainak megvalósításához, szabad döntéshozatalhoz és önként vállalt, minden külső hatástól mentes küldetésük teljesítéséhez, a szabad és termékeny alkotó munkához alkotói szabadságra, a hasonlóan gondolkodók csoportba tömörülésére van szükség, a Beregszászi Magyar Fáklya (korábban Négy Égtáj) oszlopos tagjai egy társadalmi szervezetbe való tömörülés mellett döntöttek. 
Összeállították és elfogadták a Beregszászi Magyar Fáklya Irodalmi és Képzőművészeti Stúdió – Ifjúsági Társadalmi Szervezet Alapszabályát (az alapszabály ide kattintva olvasható) amelynek elementáris, meghatározó fejezete az, hogy a Szövetségbe való belépés két alapvető követelménye a tehetség és a tudás.
A stúdió Beregszász város területén működik a bejegyzését követően, székhelye a Beregszászi Városi Könyvtár, szeretettel várja soraiba mindazokat az alkotó fiatalokat, akik vers- és prózaírásban, képzőművészetben, színjátszásban vagy éneklésben szeretnének egy esélyt adni maguknak, akik hívei az egy mindenkiért, mindenki egyért elvnek, akik szeretnének egy vidám, családias hangulatban szervezett irodalmi délután résztvevői lenni péntekenként, ahol meghallgatjuk és megbeszéljük tagjaink legújabb alkotásait.
A Fáklya tagja lehet bármely beregszászi, illetve beregszászi járási magyar tannyelvű középiskola tanulója, aki elismeri a Szövetség Alapszabályát, és tiszteletben tartja a személyi és alkotói szabadság minden szempontját. Gyerek tagozatunk a Bóbita amatőr színjátszó csoport, amelynek tagjai 6–13 éves gyerekek, ifjúsági tagozatunkba tartoznak az irodalmi–képzőművészeti beállítottságú fiatalok 14 éves kortól.
A Fáklya demokratikus alapokon, egymás véleményének és javaslatainak figyelembevételével, az elnökség tagjainak közös határozata alapján hoz döntéseket a Szövetség minden ügyének kérdésében. A tagok felvétele az elnökségi tagok és az alapszervezeti elnökök (az iskolai diákönkormányzati elnökök) és az illetékes tanintézmény tanárainak javaslata alapján történik.
Terveink szerint minden beregszászi magyar iskolában alapszervezeteket hozunk létre abból a célból, hogy helyben is lehetőség nyíljon a tehetségek kiszűrésére, a velük való foglalkozások megszervezésére fejlesztő szándékú tanácsadással, szakirodalommal.
Szeretnénk továbbá kapcsolatokat kiépíteni kárpátaljai és határainkon túli hasonló érdeklődési körű diákszervezetekkel, csoportosulásokkal, lehetőséget biztosítani tagjaink számára a tapasztalatcserére, közös kulturális rendezvények szervezésére, kirándulásokon, táborozásokban való részvételre, irodalmi-művészeti estek, találkozók, konferenciák lebonyolítására.
A Fáklya nem zárkózik el az együttműködéstől más, hasonló Alapszabály szerint tevékenykedő nem politikai szervezetekkel, akik nem beolvasztani, hanem szakmai tanácsokkal, erkölcsi és anyagi támogatással kívánják segíteni az alkotó fiatalok munkáját.
A Szövetség céljai között szerepel Beregszász alkotó fiataljainak egy Szövetségen belüli egyesítése, tehetségük kibontakoztatása, műveltségi szintjük emelése, egyéniségi jegyeik erősítése, a mindenkori egyetemes magyar értékek őrzésére és gyarapítására irányuló tevékenység támogatása. A Fáklya feladatának tekinti az alkotó tevékenység koordinálását, az alkotó fiatalok érdekeinek képviseletét Beregszász város területén.
A Fáklyának szándékában áll létrehozni egy saját irodalmi–képzőművészeti lapot, amely publikálási lehetőséget biztosíthatna a tehetséges fiataloknak. 
A Szövetség tevékenységét két alapvető szakirány határozza meg: a tudományos-ismeretterjesztő és az irodalmi-képzőművészeti.
Tagjaink tagságdíjat nem fizetnek, munkájukat önkéntes alapon szervezik mindaddig, amíg pályázati úton vagy támogatók jóvoltából nem kínálkozik lehetőség rendezvényeik és alaptevékenységük megszervezésére. A Bóbita – átmenetileg a végleges székhely meghatározásáig – a Zrínyi Ilona Középiskola bázisán tevékenykedik kedden és csütörtökön 12.00–14.00 között, a Fáklya foglalkozásait a városi könyvtárban péntekenként 14.00 órától tartja.

Az elnökség tagjai: 

Ügyvezető- alapító elnök (médiafelelős): Kenyeres Mária.

2009 októberétől:

Elnök: Délczegh Nikolett – vers és próza tagozat.
Alelnökök: Veres Zoltán – képzőművészeti tagozat.
Juhász Alexandra – alelnök, programszervező, a Gáti Kovács Vilmos Középiskola alapszervezeti elnöke.
Borsos Renáta – alelnök, szóvivő, a Kossuth Lajos Középiskola alapszervezeti elnöke.
Mogyoróssy Sándor Dániel – titkár, koordinátor, a Zrínyi Ilona Középiskola tanulója.


Kenyeres Mária




Oszdd meg:

2 megjegyzés :

  1. Véleményem szerint a Fáklya elég jó képzőművészeti stúdió. A probléma vele az, hogy túl fiatal személyekre bíztak egyes fontos dolgokat.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a fiatal korosztály tevékenységének is megvan a maga előnye. Nagyon előnyös lehet fiatalokból kiépíteni egy csapatot.

    VálaszTörlés

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes