ÚJ TARTALMAK

Veres Roland - Bálvány



Fellép a színpadra. Ráül a bárszékre. Belekortyol a száraz fehérborba. Olvasni kezd a saját kötetéből, ő, az Isten. Hangja már kásás a piától, de mondandója tisztán érthető. Nyers és őszinte, mint Hemingway, és érzékeny, mint James Joyce. Ő az én hősöm, az író, akivé mindig is válni akartam.
Hiszek egy Istenben.
Hiszek egy Íróban.
Ő, aki szociálisan érzékeny, ő, aki szavaiban kemény.
A felolvasás után dedikál. Odamegyek aláíratni egy régebbi kötetét. Évek óta nem írt újat. Odalépek hozzá.
– Kinek írhatom? – kérdezi. Arcán viaszmosoly, állandó és élettelen, mint a dagadt Elvisé a fényképeken. A dagadt Elvisé, aki szarás közben halt meg. A saját királyi trónján.
– A legnagyobb rajongódnak – mondom. Elszégyellem magam. Az írójelölt rohadt eredeti volt.
A legnagyobb rajongómnak, írja a könyvbe. Bár mind tudjuk, a legnagyobb rajongók általában kinyírják bálványukat az első adandó alkalommal. Kivéve, akik előbb elrabolják és antiszocializálódnak velük kicsit először. Úgyhogy én nem érdemlem meg ezt a címet.
A legnagyobb rajongók kinyírják bálványukat, ahogy Júdás is tette. Pedig a bálványimádás tabu. Jézus Krisztus szupersztár.
Hiszek egy Istenben.
Hiszek egy Íróban.
Nézem az Írót, ahogy a tömegben sétál, minden szem rá tapad, nők súgnak össze kacéran kuncogva, férfiak bólogatnak elismerően. Ő már Istenné vált. Halhatatlanná vált.
A tankönyvekben az arcképeire, majd bajuszt rajzolnak a diákok, mint Aquinói Szent Tamáséra, míg a rólunk készült fényképek kifakulnak gyerekeink fényképes dobozában, hogy aztán unokáink kidobják őket.
Mi emberek mind meghalunk. Aki nem hiszi, járjon utána. Miután beállt a hullamerevség. De Ő belépett az örökkévalóságba.
Nézem az Írót, ahogy végigsétál az emberek között, de nem beszél velük, rájuk sem hederít. Kezemben egy régebbi kötete. Évek óta nem írt semmit.
Mióta sztárrá vált.
Mióta Istenné vált.
Írásai értékek őrzője. Ocsmányságok leltára. Abszurd életünk tükre. Társadalmi hibáink szimfonikus rockkoncertje. De évek óta nem írt semmit. A felismerés olyan durván csap belém, mintha egy dildót dugnék durván a seggembe.
Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige.
Isten szavakból teremtette a világot. Ahogy az Író is.
Az Író istenné vált, és ő is, mint Isten többé nem törődik velünk. Talán ránk unt, talán undorodik tőlünk, talán csak szarik ránk onnan fentről, de többé nem törődik.
Az Író drága pezsgőt iszik, szivart szív és egy színésznővel jár. És többé nem ír. Többé nem törődik.
Otthon kibontok egy dobozos sört, rágyújtok egy cigire. Kiverem egy pornóra. Arra gondolok, kezd már kisebb rajongótáborom kialakulni. Egyre többen dicsérik írásaimat. Elismernek. Akár én is az Íróvá válhatok.
Mindig is olyan akartam lenni, mint az Író.
Mindig is olyan akartam lenni, mint az Író?
Kiveszem a fiókból az eddig megírt novelláimat. Felgyújtom. Belehajítom a lángoló csomagot a vödörbe, amibe másnaposan szoktam okádni.
Visszaülök a fotelbe, és sorra felhívom a barátaimat.
És többé nem írok. Ha írnék sem változna körülöttem semmi. Legfeljebb én magam.




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes