ÚJ TARTALMAK

Az Édentől Északra Csoport első bemutatkozó műsora a Spinozában


2011. április 16-án találkozhatott első ízben az érdeklődő az Édentől Északra Csoport tagjaival élőben is. Irodalmi rendezvényekből az elmúlt hetekben, a költészet napját megelőzően és azt követően sem szenvedhettünk hiányt. Valóban nívós esemény azonban annál kevesebb akadt. Ezért, és a korábban megrendezésre kerülő POET évkönyv bemutató emlékezetes élményanyagának hatásán felbuzdulva, várakozással telve indulhatott neki az érdeklődő a mostani rendezvénynek, melyet szintén Beri Róbert szervezésének köszönhettünk.

Az előzetes várakozást az említetteken kívül az is tetézte, hogy az ember nem tudhatta pontosan minek is indul neki, mivel az általam megismert programismertetőben például csak az állt, hogy: lesz vers, próza, gitárzene, tánc stb.
Az időpontválasztás szerencsésnek mondaható. Szemben a megszokott kezdési időpontokkal (este 18-19 óra) ez az esemény elkerülve a  túl korai vagy késői, kellemetlen időpontokat  végre délután 14 órakor kezdődött, körülbelül 40-45 résztvevővel, így kellemes, élvezhető délutáni programnak ígérkezett.
Sajnos a túlságosan hosszúra nyúlt csúszásnak köszönhetően a program kissé sűrítettre sikerült, annál is inkább, mert a szünet már nem fért bele. Az esemény vázát az Édentől Északra Csoport tagjainak rövid bemutatkozása, néhány írásművük felolvasása és/vagy grafikai munkáik bemutatása adta. Hallhattunk verseket, prózákat a szerzők saját előadásában, illetve Bocsi Beáta felolvasó tolmácsolásában. Itt kell megjegyezni, hogy az esemény legszínvonalasabb elemeit ténylegesen maguk az elhangzott művek alkották. Valóban kiváló verseket és prózákat hallhattunk. Egyértelműen dicséret jár Bocsi Beátának a színvonalas felolvasásért és nem kevésbé a szerzőknek maguknak is, mivel izgalmasan, ízesen, átéléssel adták elő műveiket.
A rendezvény hangulatának viszont nem tett jót, hogy a programba nem került több szín, változatosabb élményanyag. Ez alkalommal is nagyon jót tett volna a zene a programnak, ez hiányzott. Gitáros zenét csak Beri Róberttől hallhattunk, felvezetésként.
A műsor elején elhangzott csoportbemutatkozásból, illetve a csoporttagok egyéni bemutatkozásaiból nem sokat tudhattunk meg a csoportról, vagy a csoporttagokról. Az általános, standard kérdésekre adott néhány mondatos válaszok ilyesmire nem adtak lehetőséget. Érdemes lett volna erre több időt, nagyobb figyelmet fordítani, hiszen ez volt a rendezvény elsődleges célja. Műveket és egyéni életpályákat persze megismerhetünk az interneten is, de egy „közönségtalálkozó” varázsát pont az interakció, a szerzők személyes megismerése adja. Lehet, hogy ez esetben szerencsésebb lett volna, ha nem Beri Róbert kérdezi a csoporttagokat, mivel egyrészt, ő ismeri őket, másrészt mert a mellett, hogy a csoport vezetője, tagja is a csoportnak. 
A műsorvezetés és a hangulat összességében most nem sikerült olyan spontánra, kerekre, mint ahogy annak tanúi lehettünk a POET találkozó esetében. A Spinóza Színház, mint helyszín szerethető, de kérdés, hogy ez esetben, az esemény jellegéhez viszonyítva ténylegesen ez volt-e a legmegfelelőbb? Mivel aránylag kis létszámú csoportról van szó, lehet, hogy hangulatosabb lett volna, ha az esemény egy más helyszínen zajlik és a bemutatkozás egyfajta kerekasztal jelleget ölt, valamint közös beszélgetésre épül, melybe a közönség is bekapcsolódhat, ha máshogy nem, kérdésekkel. Ennek hiányában most túl nagy volt a távolság a színpad és a közönség között.
Kiegészítésként még meg lehet jegyezni, hogy lévén, mivel csoportról van szó, programpontként bekerülhetett volna a műsorba egy közös, vagy legalább néhány szereplős csoportprodukció is.
Összegzésként elmondható, hogy irodalmi szempontból mindenképpen magas színvonalat, minőséget képviselő szerzők bemutatkozásának lehettünk tanúi abban a két órában, amíg a műsor tartott. A program lehetett volna színesebb, a műsorvezetés pedig gördülékenyebb, de ezzel együtt is köszönet az Édentől Északra Csoport tagjainak az élményért!


Szinay Balázs


Az Édentől Északra Művészeti Csoport tagjai:
http://edentol.gportal.hu/gindex.php?pg=32133735




Oszdd meg:

2 megjegyzés :

  1. Szia Balázs!

    Először is köszönöm a csoport nevében, hogy eljöttél megnézni minket valamint köszönöm a korrekt beszámolót. Csak annyit jegyeznék meg, hogy valóban színesebb lett volna a műsor, ha csoportunk két táncosa előadja produkcióját, azonban különböző okok miatt erre most nem volt lehetőség. Minden hónapban zárt rendezvényeket tartunk, ehhez hasonló nyilvános műsort pedig egy évben két alkalommal.
    Külön öröm volt, hogy az eseményen megjelent az általunk nagyon tisztelt Juhász Magda, Petz György, Kónya Gábor és Csák Gyöngyi.

    barátsággal:

    Beri Róbert

    VálaszTörlés
  2. Én hiszem azt, hogy minden élő találkozó ad. Első sorban olyan élményeket, amelyek tanulságai lehet, később tudatosulnak az emberben.
    Ha nyáron is találkoztok, elmegyek én is !

    Szeretettel: Ditta

    VálaszTörlés

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes