ÚJ TARTALMAK

A Veranda vendége ezúttal Korányi Mátyás, a DOKK.HU főszerkesztője volt



2011. március 28-án a Veranda Művészeti Egyesület ismét irodalmi estet tartott az Erzsébetvárosi Közösségi Házban. Az est meghívott vendége Korányi Mátyás, a DOKK.HU irodalmi portál főszerkesztője volt. Korányi Mátyással az est első blokkjában Standovár Ágota (A Veranda Művészeti Egyesület titkára, a DOKK.HU szerkesztője) beszélgetett a költő pályájáról, a DOKK.HU múltjáról, jelenéről és az oldallal kapcsolatos jövőbeli tervekről, illetve az irodalmi élet aktuális helyzetéről.

A program nem sokkal este fél hét előtt kezdődött, mintegy 30-35 résztvevővel, oldott, baráti hangulatban. A közvetlen légkör főként annak köszönhető, hogy a résztvevők közül sokan ismerték egymást személyesen is, így például a Dokk több szerkesztője és szerzője is jelen volt.
Bevezetőként hallhattunk pár gondolatot a költő családjával, pályára lépésével, illetve a DOKK.HU-val való megismerkedésével kapcsolatban. Itt Korányi elsősorban a különféle irodalmi oldalakon, de elsősorban a Dokkon megélt kezdeti csatározásairól, nézeteltéréseiről, majd későbbi sikereiről, a jó viszony kialakulásáról beszélt.
Később megtudhattuk, milyen körülmények között jelent meg első, és ez idáig egyetlen verseskötete, melynek fő érdekessége, hogy újság formátumban jelent meg és a rendhagyó terjesztési módszernek köszönhetően szokatlanul nagy példányszámban terjed el. A kötetből több ezer példány került kinyomtatásra, melyek javarésze a Menhely Alapítvány javára lett felajánlva, így a kötet az Alapítvány országos terjesztői hálózatán keresztül terítődött országszerte. Az est folyamán a kötetből több vers is felolvasásra került a szerző előadásában.
A DOKK.HU kapcsán a költő elsősorban az oldal céljáról, működésmódjáról és a portál vezetésével kapcsolatos saját meglátásairól, elképzeléseiről és személyes motivációiról beszélt. Elmondása alapján az oldal célja egyértelműen az, hogy a felhasználók hasznos, fejlődési lehetőséget kínáló visszajelzéseket kapjanak verseikről, költői tevékenységükről, melynek köszönhetően személyes költői fejlődésük felgyorsul. Kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb az, hogy elsősorban a szerkesztői visszajelzések alapján, mindenki rátaláljon arra, ami az ő saját verselésében a legjobb és azt fejlessze tovább. Korányi visszautasította azt a felvetést, melyet már többször lehetett a DOKK.HU-val kapcsolatban hallani, vagyis, hogy a szerkesztőség a szerzőket az un. „dokkos vers” megírására ösztönözné. E felvetés szerint ugyanis, a DOKK.HU kialakított egy ideálisnak elkönyvelt, etalon jelleggel fellépő verstípus modellt, melyhez minden felkerülő művet igazítani akar. Standovár Ágota megjegyezte, hogy ilyesmire a felkerülő versek száma miatt nem is lenne lehetőség.
A DOKK.HU oldalával kapcsolatos fejlesztésekre vonatkozóan Korányi elmondta, hogy továbbra is a korábban bejelentett fejlesztési tervek megvalósítása van napirenden, vagyis az oldal profiljának kiszélesítése. Jelenti ez azt, hogy a későbbiek folyamán, az irodalmon felül egyéb művészeti ágak, társművészetek is szerephez jutnak az oldal felületén. A DOKK.HU kapcsán más irodalmi portálokról véleményt nem alkotott, azt előre bocsátotta, hogy nem akar más portálokkal rivalizálni. Fontosabbnak tartja a DOKK.HU folyamatos és sikeres fejlesztését.
A költészet aktuális helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy szerinte ma a költészetre igen kevés anyagi támogatás és figyelem jut. Ez jelenleg az irodalom legkevésbé támogatott formája, melynek köszönhetően a szerzők nem kapják meg a nekik kijáró megbecsültséget és olvasói figyelmet. Elmondása szerint ma egy sikeres költő átlagosan 2-300 példányban tudja értékesíteni kötetét, úgy, hogy a kötetből származó haszonból ő maga szinte semmit nem lát, holott a kötetben akár évekig tartó munka is lehet. A megoldás lehetőségét elsősorban a költőtársadalom összefogásában és a támogatási rendszer átalakulásában látja.


A kép forrása: 


Szinay Balázs




Oszdd meg:

5 megjegyzés :

  1. Meghívóm volt erre a találkozóra...sajnos a munkám miatt nem tudtam ott lenni...pedig néhány kérdésem lett volna....és persze kiváncsi lettem volna a megjelentekre is......a versekről nem is beszélve....

    VálaszTörlés
  2. Hát, látod Imre, legalább ez a beszámoló volt/van. Reméljük, valamennyire kárpótol.:)

    VálaszTörlés
  3. Kedvet kaptam így utólag (is) ehhez a találkozóhoz. Szépen fogalmaztál, kellően részletes és kellően figyelemfelkeltő :)

    VálaszTörlés
  4. Utólag mindenki kedvet kap a találkozókhoz.:P
    De, biztos lesz még, nem kell izgulni!:D

    VálaszTörlés
  5. További képek az eseményről itt láthatóak:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=162036277186358&set=a.162034060519913.37112.100001399597278

    VálaszTörlés

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes