ÚJ TARTALMAK

Kenyeres Mária - Engem ki szeret? Fogadjon be Ön is egy árva gyermeket!



„Amikor Isten az embert megméri, akkor a mérőszalagot nem a feje köré tekeri, hanem a szíve köré”
(Írországból)

Ügyes-bajos ügyintézéseim során, és persze egyik-másik hivatalban tett látogatásaim alkalmával néha olyan dolgokra leszek figyelmes, amelyeket nem lehet és nem szabad szó nélkül hagyni. Így történt, hogy a Beregszászi Konzulátus fogadóirodájában szórólapra lettem figyelmes, amely egy kisgyereket ábrázol, a kép fölött felirat: „Engem ki szeret?” Persze, hogy a szívemig hatolt a kérdés, és ha a kép megelevenedett volna, meg is kérdeztem volna a gyermektől: „Te úgy érzed, hogy téged senki sem szeret?” Ezután pedig olyan szeretettel öleltem volna magamhoz, hogy érezze: én szeretem őt. Figyelmesen elolvasva a lap tartalmát szembesülnöm kellett vele, hogy ezt a kis emberkét egyelőre tényleg nem szereti senki, sőt több száz gyermek van hasonló helyzetben, akik a legelementárisabb nekik járó kiváltságot, a szeretet sem kapják meg, mivel nincsenek szüleik.
Az árva gyermekek sorsának alakítását, családokhoz való elhelyezésüket, folyamatos támogatásukat és sok más egyebet vállalt fel a Kezünkben a Jövő Alapítvány, melynek tevékenységéről annak elnökét, Kurmay Sándort kérdeztük.

Kérem, ismertesse meg olvasóinkat az Ön által irányított Alapítvány tevékenységével!

– Az Alapítvány 2008-ban kezdte meg tevékenységét beregszászi, kárpátaljai családok közreműködésével. Tevékenységünk legfőbb célja, hogy az állami árvaházakban élő gyerekek családba kerülését támogassuk. Nem a mi tisztünk megítélni, miért, mi okból, milyen kényszerítő körülmények hatására kerül egy gyermek az árvák sorsára, sokkal inkább arra helyezzük a fő hangsúlyt, minél előbb embernek járó körülmények közé, lehetőleg szerető nevelőszülők környezetébe küldjük a kis árvákat. Munkánk során igyekeztünk megtalálni azokat a szervezeteket, akik hasonló tevékenységgel foglalkoznak, felvettük velük a kapcsolatot, ennek eredményeként együttműködési megállapodást kötöttünk a megyei gyámhivatallal.
Így érdemben tudunk a bajba jutottak segítségére lenni. Mivel az örökbefogadás számos idegborzoló ügyintézéssel jár, ezt a feladatot próbáljuk levenni a befogadók válláról, illetve tanácsokkal tudunk szolgálni úgy az ügyintézés, mint maga az örökbefogadás kérdéseiben. Nagyon szeretnénk azokat az embereket megtalálni, akik hajlandóak lennének megmenteni a gyerekeket és a meleg családi fészek légkörében vállalni felnevelésüket. Ebben volt nagy segítségünkre a szórólapakció, amelyet a magyar állam finanszírozásával tudtunk megvalósítani. Eddig 54 ezer darab szórólap készült el, amelyeket Kárpátalja különböző járásaiban önkénteseink terjesztenek, ezenkívül a civil és politikai szervezetek, az egyházak közösségi helyein is elhelyeztük őket.

Hány árva gyermek érdekeinek képviseletét vállalta fel az Alapítvány?

– Az eredményességünk abban mérhető le, hogy záros határidőn belül hány gyerek kerül családba. Az állami statisztikai adatoknak megfelelően 2010 elején 2000 gyerek (árva vagy szülői felügyelet nélkül nevelkedő) szorult Kárpátalján az állam segítségére. Egy részük állami gondozásban és különböző gyermekotthonokban nevelkedik, másik részük gyámság alatt áll, 285-en élnek nevelőszülőknél. Jelenleg 650 (!!!) árva gyerek él Kárpátalján, akiket eddig „senki sem szeret”. Őket szeretnénk mielőbb biztonságban tudni, értük készült a szórólap és szerveződik minden jótékonysági akció, azért, hogy az árvák sorsa a lehető legrövidebb idő alatt pozitív irányba rendeződjön.

Milyen feltéteknek kell megfelelniük az örökbefogadó szülőknek?

– Az ukrán állam nagyon szigorú tesztnek veti alá a szülőjelölteket, hiszen nem mindegy, kikre bízzák a korábban már eléggé hányatott sorsú gyerekeket. A nevelőszülőknek biztos jövedelemmel, megfelelő lakhatási körülményekkel, erkölcsi bizonyítvánnyal és egészségügyi igazolással kell rendelkezniük. Ezt követően kerülhetnek csak a jelöltek listájára, és a pozitív elbírálást követően válhatnak nevelőszülőkké. Négy kategóriában lehet gyermeket családba fogadni: 1. örökbefogadás (a gyermek számára legmegfelelőbb), 2. gondozásba vétel, 3. a családi típusú gyermekotthonban való elhelyezés (5–10 gyerek befogadására van lehetőség), 4. befogadó család. Családi típusú gyermekotthonból Kárpátalján jelenleg 31 található, amelyekben 210 gyerek nevelkedik. A nyilvántartott 49 befogadó család pedig 75 gyerek nevelését vállalta. Egy család maximum 4 gyereket vehet gondozásba. Természetesen a nevelőszülők úgynevezett fizetést is kapnak jóindulatukért cserébe, amely annak fejében jár nekik, hogy rendszeresen gondoskodnak a gyermekről, akinek nevelését vállalták. Ők az árváknak járó kétszeres létminimum összegének 35%-át kapják kézhez, ami jelenleg körülbelül 650 hrivnyát tesz ki, ehhez jön az egy gyerekre járó havi két létminimum összege (nettó: 1800 hrivnya), ami összeadva havi 2400 hrivnya bevételt jelent gyerekenként a befogadó családnak.

Kik tevékenykednek a létesítménynél e nemes célok elérése érdekében?

– A kezdetekben egyedül próbáltam boldogulni, ám évről évre egyre többen jelentkeznek az Alapítványnál segítő szándékkal. Tavaly közel száz önkéntes segítette a munkánkat, de hatalmas munkát végeztek el az elnökség tagjai is. Ezenkívül különböző szakterületeken tevékenykedő szakemberek, számos külső segítő áll mellettünk az árvák sorsának rendezése céljából. Aktivistáink között szerepelnek a Munkácsi, a Nagyberegi, a Técsői Református Líceumok és a beregszászi főiskola diákjai, a Munkácsi Humán-pedagógiai Főiskola hallgatói, akik hetente egyszer vállalták, hogy foglalkoznak az árvákkal, rendszeresen látogatják őket és minden problémájuk megoldásában a rendelkezésükre állnak, elsősorban a beregszászi, nagyszőlősi, técsői, munkácsi kórházakban teljesítik szolgálatukat. Önkénteseink számára rendszeresen találkozókat szervezünk, hogy tanácsokkal lássuk el őket a mindennapi tevékenységükhöz. Ezenkívül kisebb ládákat helyezünk el nyilvános helyeken, amelyekbe adományokat gyűjtünk a gyerekek számára, ezekből pelenkát és egyéb nélkülözhetetlen gyermekápolási kellékeket szerzünk be.

Kérem, ismertesse szakmai életútját!

Én csupán egy vagyok a sok közül, akik az Alapítvány munkáját segítik. Annak idején az Agora irodában dolgoztam, és amikor megszűnt a munkahelyem, akkor nyílt számomra ez a lehetőség. Megadatott nekem, hogy több ajánlat közül választhattam, az árva gyerekek megsegítését szolgáló tevékenység nyerte el leginkább a tetszésemet. Azóta sikerült irodahelyiséget, megfelelő infrastruktúrát találnunk, ezenkívül realizáltuk a kitűzött célt. Eleinte kéthetente ült össze az elnökség, megvitattuk a lehetőségeinket, majd szépen lassan eljutottunk oda, hogy elnyertük az emberek bizalmát.

Ki lehet örökbefogadó szülő?

Örökbefogadó lehet úgy magánszemély, mint házaspár, aki büntetlen előélettel, biztos havi jövedelemmel, orvosi igazolással, megfelelő lakhatási körülményekkel rendelkezik a gyerekek befogadásához. Kivételt épeznek a nyugdíjasok és az ingadozók.

Kérheti-e felmentését az örökbefogadó fél szülői kötelezettségei alól? (visszaléphet-e?)

– Tudomásom szerint ritkán fordul elő, de volt már rá példa. Ilyen örökbefogadó többször nem élhet az örökbefogadás lehetőségével.

Hány gyereket fogadhat örökbe egy család?

– Általában egy-két gyereket vállalnak a nevelőszülők. Ha az árvaházba testvérek kerülnek, az állam ragaszkodik ahhoz, hogy együtt maradjanak, lehetőleg egy családba kerüljenek. Családi típusú gyermekotthonba akár 10 gyerek is kerülhet a nevelőszülők lehetőségeihez mérten.

Érvényes-e az örökbefogadási kötelezettség a gyermek 18. életévének betöltését követően is?

– Az örökbefogadás egész életére szól, mely feljogosítja a szülőt, hogy sajátjaként nevelje a gyereket: az örökbefogadott örökölhet, az érzelmi kötelék pedig – reményeim szerint – a 18. életévét követően sem szűnik meg. Szülői szemmel nézve a gyermek bárhány éves, mindig gyermek marad szülei számára. Terveink között szerepel, hogy a jövőben komolyabban odafigyelünk a nevelőszülőknél nevelkedett gyerekek felnőttkori megsegítésére, gondolok itt a továbbtanulás, a munkavállalás lehetőségeinek megteremtésére.



Elérhetőségeink:
Cím: 90202 Beregszász Rákóczi F. tér 6.
Mobil: +38-050-51-91- 677
E-mail: info@ditisziroti.org.ua

Kenyeres Mária




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes