ÚJ TARTALMAK

Szinay Balázs - A U2 és a youtube



A Youtube 2009. október 25-én „történelmi” lépésre szánta el magát, amikor is élőben közvetítette a világ egyik legsikeresebb zenekarának, a U2-nak, Rose Bowl-i koncertjét. A koncertre a U2 „360 degrees” elnevezésű koncertkörútjának keretén belül került sor. Az eseményt 16 országban lehetett megtekinteni élőben, a Youtubon keresztül.

Mivel a turné egyik állomásán volt szerencsém nekem is részt venni 2009 augusztusában, a Youtube által közvetített program nem volt számomra ismeretlen, azonban a koncertfilm megtekintése így is ismételten sajátos élményt nyújtott számomra. Hogy miért? Mert a U2, közel 3 évtizedes fennállása ellenére is képes turnéról turnéra újat nyújtani. Minden koncertsorozatuknak más hangulata van, és valahogy mindig eltalálják azt, hogy éppen mi tarthatja őket fent, a klasszikusok között. A jelenlegi turnéra is egy speciális színpadtechnikával készültek, melynek lényege, hogy rendhagyó módon a kör alakú színpadot a esemény színhelyéül szolgáló stadion közepére építették fel. A koncert során használt kivetítő rendszer pedig szintén kör alakban, 360 fokban nagyította fel a színpadon történő eseményeket. Ezen túl a U2 koncertek másik állandó sajátossága, hogy a kiválasztott dalok mindig egy olyan összeállításban és hangszerelésben hangzanak el, hogy sajátosan újat hoznak.
Maga a koncert összességében energikus és precíz volt. A U2 mintha erre a turnéra is teljesen feltöltődött volna energiával, mivel a koncertet olyan erőbedobással csinálták végig, mintha az egyes dalokat most játszanák először élőben, no persze ez igaz is az új dalokra.
A zenekar jó hangulatban volt, élvezte a koncertet, szerette a közönséget. A lendületesebb dalok energiával teliek voltak, a lassabbak pedig családias hangulatot varázsoltak. A zene pontos volt, szinte stúdió minőségű, Bono hangja pedig, leszámítva az elmúlt 30 év okozta csorbákat, tiszta és energikus. Más kérdés, hogy egyes daloknál nem feltétlenül a megszokott ütemre énekelt, de előadásmódja ettől volt élő és improvizatív. A közönség időnként túlénekelte, ám mégiscsak nehéz naponta 50-60000 ezer embert túlénekelni. Több olyan dalbetét is szerepelt, amikor ő énekeltette a közönséget (I still haven’t found what I’m looking for, stand by be). Az esemény az új, a No line on the Horizon albumon található dalok blokkjával kezdődött, olyan slágerekkel, mint például a Breathe, Get on your boots, Magnificent, ezek közül leginkább a Magnificentre és a Get on your boots-ra indult be a közönség. A U2 az új szerzeményeket ugyanolyan lelkesedéssel játszotta, mint a régieket, minden egyes dalt komolyan vettek. Meg kell jegyezni, hogy az új művek jól szóltak élőben. Hangzásukban inkább rockosabbra voltak hangszerelve, az album effektesebb hangulatával szemben.


Szinay Balázs




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes