ÚJ TARTALMAK

Violet C. Landers - Egy csésze kávé



Az a pénteki nap valamiért borzalmasan indult. Néha az ember felkel, és azonnal tudja, hogy nem lesz jó napja. Vicky ezt azonnal tudta. Reggel hétkor kelt és nyolcra kellett volna beérnie az irodába, ahol asszisztensként dolgozott. De persze a meleg víz kifogyott… a müzlis doboznak pedig az aljában maradt pár morzsa. Még szerencse, hogy teát tudott csinálni. Majd kávét iszik bent, ott úgyis sokkal finomabb. Így is tett.
Hét óra negyven perckor derűsen lépett ki a lakása ajtaján, mert tudta, hogy remek nap vár rá az apró malőrök ellenére. Miért is lenne rossz? Hiszen itt a hétvége! Az a pár óra igazán nem lesz vészes! Az optimizmusát erősítette az is, hogy nem tizenharmadika volt, hanem tizenhetedike. Hitt a spirituális dolgokban.
Elsők között ért be az irodába. Feloltotta a jobb oldali folyosó villanyait és ezzel együtt az irodákban is felkapcsolódtak a fények. Szeretett asszisztensként dolgozni, rajta folytak keresztül a munkák és hozzá érkeztek vissza először a visszajelzések. Felfelé neki kellett beszámolót tartani a főnöknek, míg a vevők felé is napi szinten kommunikált. Pont ettől a kettősségtől érezte kihívásnak.
Fél kilenckor bekapcsolta a számítógépét és egy bögre illatos, forró kávéval leült elé. Legalább húsz üzenet és tíz megkeresés várta. Alig kezdett bele a második levél megírásába, amikor a félig elfogyasztott bögre kávéja egy óvatlan mozdulattal kiömlött. Azonnal ráfolyt a ruhájára, a papírokra, a billentyűzetre. Mintha puskából lőtték volna ki, úgy pattant fel és próbálta menteni a helyzetet.
– A francba! – hagyta el az ajkait. Igyekezett visszafogni magát káromkodásokban és ennél rondább most sem jött ki belőle.Próbálta papírkendőkkel leitatni az asztalt és menteni a papírokat. Szerencsére percek alatt helyre hozta a hibáját és megnyugodva ült vissza a székébe. Azonban a billentyűzet nem akart engedelmeskedni. Egyetlen leütéssel betűsorozatok jelentek meg a képernyőn, a szóköz helyett pedig szimbólumok virítottak. „Biztos, hogy belefolyt!” – gondolta azonnal. „Nem fognak örülni neki, de ő ügyes lány, majd megoldja! Gyorsan lemegy a helyi boltba és vesz helyette másikat, senkinek sem fog feltűnni.” Felkapta a válltáskáját és azonnal leviharzott a lépcsőn. Percek alatt a földszintre ért, onnan pedig elhagyta az épületet. Szerencsére a közelben akadt egy műszaki bolt, így azonnal odament. Belépett és egyből nézegetni kezdte a kínálatot. Amilyen neki kellett meg is találta egyből. És nem is volt drága, csak tíz dollár. Leemelt egyet a polcról és a kasszához lépett. A férfi eladó barátságosan átvette tőle a hosszúkás dobozt és beszkennelte a vonalkódját.
– Tíz dollár lesz – közölte a maga unott stílusában.
– Egy pillanat, már is adom – kezdett el Vicky kotorászni a táskájában a pénztárcája után. – A francba! Pedig itt kell lennie! – kelt ki magából és ezzel egyből lerombolta magáról az ideális vásárló képét. – Nem találom a pénztárcámat! Benne volt minden iratom, a pénzem, a hitelkártyám… – sorolta, majd ezzel egyidőben be is villant a fejében, hogy a munkába való érkezésekor valamiért kitette a számítógépe mellé. – Jézusom! – szólta el magát.
– Minden rendben, kisasszony?  – kérdezte az eladó aggodalmasan.Nem hoztam magammal pénzt – válaszolta Vicky.
– Akkor ez most itt marad – tette le a billentyűzetet a pult alá. – Következő! – kiáltotta el magát és egy idősebb nő máris a lány elé tolakodott.
Vicky szemlesütve hagyta ott a boltot. Ha most visszamegy az irodába a pénzért kétszer annyi időt fog veszteni és akkor biztosan lebukik majd: elkésett. Míg a műszaki bolt előtt kétségbeesetten álldogált a tekintete lassan megakadt egy közeli kisbolton. Megvan! Hiszen Eric ott dolgozik. És pont délelőttös! Csodálatos! Ez az! Bemegy hozzá és kér kölcsön pénzt, majd este megadja neki!
A lány körültekintőek körbenézett majd átkelt az úttesten, miközben két–három autó megállt neki, ezzel is segítve a biztonságos átjutást. Lihegve lépett be a boltba. Vett egy kosarat és azonnal keresgélni kezdte a férfit. A bolt közepén haladva bekukkantott minden sorba, hol jobbra, hol balra nézve. Az üzlet hátsó részében meg is találta, éppen borospalackokat rakott ki a polcokra.
– Szia, Eric! – libbent oda széles mosollyal.
– Vicky – csillant fel a szeme az ismerős arc láttán.
– Tudnál rajtam segíteni? Bajban vagyok – váltott át aggodalmas stílusba.
– Köröznek? Drogot árulsz?
– Hülye! Leöntöttem kávéval a billentyűzetemet az irodában, akartam venni újat, de fent hagytam a pénztárcámat az irodában. Tudnál kölcsön adni tíz dollárt?
– Vicky… – nevetett fel Eric.
– Légy szíves! Kérlek! – rimánkodott a lány.
– Adok, persze, ne aggódj! – nyúlt azonnal a zsebébe és kiemelt egy kisebb köteg pénzt.
– Ha visszamegyek és újra lejövök az dupla idő. Este megadom, ígérem! – tette Vicky a szívére a kezét.
Eric két öt dollárost nyomott a lány kezébe. Reménytelenül szerelmes volt a szépségbe, így ez most remek alkalmat adott egy találkához.
– Ötig dolgozom – mondta Vicky. – De felugorhatsz hozzám, az irodába, amikor végeztél és odaadom.
– Ne problémázd túl, Szivi. – nyugtatta meg a lányt. – Nem kell visszaadnod. Viszont este randizhatnánk. Már kétszer nem jött össze.
– Legyen! – ragyogott fel újra Vicky arca. – Nyolckor a Green Paradise–ban.
– Tökéletes – dobbant nagyot Eric szíve. – Akkor ott találkozunk!
Vicky elégedetten lépett ki a boltból tíz dollárral és egy esti randi meghívással. Sietett is vissza a műszaki boltba. Mégse olyan rémes ez a nap, mint ahogyan indult! Hiszen tudta előre, hogy ma semmi sem üthet ki balul.
Visszament az úttesten át a műszaki boltig, ahonnan kiabálást hallott. Elsőre nem értette, hogy miről beszélnek, de minél közelebb ért lassan tisztázódott. Főleg, hogy a kirakaton keresztül egy maszkos férfit látott egy pisztollyal hadonászni. A korábban unottan kiszolgáló pénztáros most szinte remegett az idegességtől.
– Ha hívni meritek, a zsarukat mind meghaltok! – fenyegetőzött a maszkos, lelőtte a pénztárost. A fiatal férfi abban a pillanatban összeesett és meghalt. A bent ragadt vevők próbáltak kiutat keresni maguknak.
Vicky lelassította a lépteit és nézte hol bújhatna el, de már nem volt rá idő. Alig pár lépés választotta el a bolt bejáratától, amikor a fegyveres álarcos férfi kilépett onnan a zsákmányolt pénzzel és azonnal megragadta a lány karját. Az erős szorítástól még a vér is kihűlt Vicky ereiben.
– Te velem jössz! – ordította, majd az ijedt, meglepődött lányt az autójába tuszkolta. – Ha megnyikkansz, lelőlek, mint egy rühes kutyát – azzal beletaposott a gázba és elhúzott a helyszínről.
Vicky alig ocsúdott fel, azonnal tudta, hogy életveszélyben van. Az autó vadul szelte az utakat és nem számított semmiféle akadály sem. Egy nagyobb bucka megdobta az autót, de a maszkos csak ment tovább. Pár gyalogost kis híján elütött, épphogy el tudtak ugrani a kocsi elől.
– Neked is szar napod van, mi? – kérdezte mély hangon a maszkos.
Vicky válaszolni sem mert.
– Az egész életem szar. Mindenki próbált kedveskedni, meg pátyolgatni, de mikor segítség kell szartak rám. De elég volt! Még az anyám is gyűlölt, születésemtől kezdve. Milliószor hallottam gyerekkoromban, hogy bárcsak meg se szült volna. De már többször nem fogja mondani!
– Miért? – kérdezte Vicky remegve.
– Mert reggel szétlőttem a fejét. Most meg már pénzem is van! – nézett az ölében heverő nyitott táskára és a benne virító pénzre.
– Hogy hívnak, szépségem?
– Vicky – válaszolta a kétségbeesett lány. – Engedjen el, kérem! Könyörgöm! Bármit megteszek, amit kér.
– Oh? Bármit? Ez jól hangzik… majd még meggondolom.
Vicky halkan sírni kezdett és nem is értette, hogyan történhetett ez vele egyik pillanatról a másikra. Az eddigi csekély problémájából életveszélybe került. Se mobil, se pénz, se kés vagy valami, amit mindig magánál szokott hordani. Talán ez a rosszul sikerült nap okozza majd a vesztét. Sorra jutottak eszébe életének jó és rossz pillanatai. De egyiket sem bánta. Igaz, hogy Eric–et lekoptatta kétszer, de inkább vele egy randi, mint ez az őrült maszkos. Nem figyelte hová viszi az elrablója.
Az idő egyre csak telt és telt. Az autókázás már áthajlott a délutánba, onnan pedig a kora estébe. A járgány az autópályáról letért egy földes útra. Onnan zötykölődtek tovább. Lélekrázó út volt.
– Ez a tanyám! Te is itt maradsz velem, az idők végezetéig.
Vicky szíve hevesen dobbant és nem tudta, hogy a maszkos férfi mire gondolhat. A levegő közben lehűlt. A lány nem tudta eldönteni, hogy a félelemtől vagy a hidegtől.
– Eredj kisanyám, menj előttem! – utasította Vicky–t, miközben a maszkos is kiszállt az autóból.
– Hova megyünk? – kérdezte könnybe lábadt szemekkel az asszisztens.
– Be a házba! – parancsolta a maszkos.
Előttük egy faház állt. A bejárati ajtót egy tornácról lehetett megközelíteni. Az ajtó jobb és bal oldalán két–két ablakkal. Már kívülről is hátborzongatónak tűnt.
Odabent teljes sötétség volt. Kevés fény szűrődött be az ablakokon, mert a függönyök megálltak a kosztól és az ablakok se lehettek tisztítva úgy tíz–tizenöt éve.
– Miért hozott ide? Mit akar tőlem?
– Te ilyen kis csinibaba–féle vagy ugye? Magadba bolondítod a pasikat.
– Nem, ez nem igaz. Honnan veszi? Van barátom… Eric–nek hívják. És üzletember.
A maszkos nem törődött vele. Levetette a farmerkabátját és a földre dobta.
– Csábító vagy – lépett oda a maszkos és megmarkolta Vicky nyakát, másik kezével pedig leszakította róla a felsőjét.
– Ne bántson, kérem! – könyörgött a lány és egyre nagyobb halálfélelemben kezdte magát érezni.
Vajon mivel üthetné le ezt a szörnyeteget? Vagy honnan hívhatna segítséget? Telefont kezdett keresgélni, de bánatára sehol sem látott.
– Gyere velem, picinyem – ragadta meg Vicky karját erőteljesen, majd felcibálta az emeletre és belökte az egyik ablaknélküli szobába, majd rázárta az ajtót.
Az ajtó becsukásával a lány sötét veremben érezte magát. Fűtés nem volt. Egy szekrény, egy kitört lábú ágy, egy asztal és egy mosdótál. Ezek voltak mindössze a szoba berendezései. Vicky leült az ágyra és maga elé nézve fogta el mélyen a rettegés. Egy barna pokróc volt az ágyra dobva takarónak szánva. Azt tekerte maga köré. Bár iszonyatosan büdös és piszkos volt, mégis úgy érezte, hogy az a rongydarab megvédheti. Órák óta fájt a gyomra, mert nem evett és nem is ivott egy kortyot sem. Lefeküdt az ágyra, összehúzta magát. A hideg szobában, magányosan sírdogálni kezdett.
Éjfél is elmúlhatott, amikor kinyílt a szoba ajtaja és a maszkos belépett rajta. Vicky felült az ágyon és zokogva ismét könyörögni kezdett neki.
– Kérem, könyörgöm, bármit megteszek, csak engedjen ki innen! Van pénzem! Sok pénzem! Több mint amennyit ma zsákmányolt! Azt is odaadom! Ékszereim is vannak!
– Légy az enyém! Légy az enyém! – mászott rá a lányra és erőszakosan kezdte kigombolni Vicky nadrágját. Aztán a sajátját is.
– Ne bántson! – kérlelte a lány elcsukló hangon.
– Mondd, hogy szeretsz! Halljam, ahogyan mondod! – követelte a maszkos.
– Szeretem, szeretem – rebegte Vicky, miközben könnyei áztatták az arcát.
A maszkos erőszakosan nyúlt a lány combjai közé, aztán felnyúlt neki a legintimebb helyen.
– Sose volt még ilyen jó spiném, mint te! – kezdte élvezni a helyzetet.
Vicky felsikoltott volna, de a maszkos a lány nyakán tartotta a kezét.
– Élvezed, ugye élvezed?
– I–g–e–n, igen – felelte, miközben érezte, hogy elfogja a rosszullét és úgy érezte, hogy pillanatokon belül elájul.
Lehunyta a szemeit és lassan elsötétedett minden. Közben a maszkos tovább dolgozott rajta, egészen addig, míg el nem élvezett a lányban. Aztán lehelt egy csókot az ájult lány ajkaira, majd otthagyta és rázárta az ajtót.
Vicky szinte tetszhalott állapotban aludt. Órákig nem is mozdult. A maszkos időközönként ránézett, elégedetten. Tett be neki egy pohár tejet. Később egy szelet kenyeret is. Újabb órák elteltével egy pohár vizet is.
Már másnap este hat óra lehetett, amikor Vicky magához tért. A két pohár és a tányér még mindig ott állt az asztalon, az ajtó mellett. Hamar felkelt és egyből kiitta előbb a vizet, aztán a kenyeret a tejjel együtt magába tömte. Aggódott, hogy a maszkos mikor fog visszatérni. A mosdótál lesz a megoldás! Gondolta egyből. Azzal fogja leütni és akkor el fog tudni menekülni!
Bár nem tudta mikor gondolja úgy a maszkos, hogy bemegy hozzá, előre felkészült. Megragadta a mosdótálat és kivárta a pillanatot. Hamarosan adódott az alkalom. Lépteket vélt hallani. Aztán a kilincs lenyomódott. Vicky szíve a torkában dobogott az agyát pedig teljesen kikapcsolta félelmében. Az ajtó résnyire kinyílt, mire a lány felemelte a tálat. A maszkos belépett, Vicky pedig lesújtott. A férfi kicsit megtántorodott, de nem esett össze. A lány gyomra továbbra is összeszorulva volt, mégis próbált volna kijutni, de a maszkos nem engedte. Helyette elővette a pisztolyát és Vicky–re fogta.
– Eljött a te nagy pillanatod – majd meghúzta a ravaszt.
Vicky lélegzete elakadt, a másodperc töredéknyi értéke is számított abban a pillanatban. A maszkos a lány fejével egy magasságban tartotta a fegyvert, hirtelen magasabbra emelte, aztán lőtt a plafonba.
Vicky nagyot nyelt, míg a férfi közben felnevetett hangosan és elégedetten. Egy fél pillanatra kilépett a szobából és egy hatalmas, vastag köteg lánccal tért vissza.
A lány kétségbeesetten figyelte mire készül. A maszkos odalépett hozzá és az ágyra lökte, majd Vicky lábára csatolta a láncot.
–Most pedig velem jössz! – rántotta meg a láncot és ezzel együtt Vicky–t is, aki a padlóra huppant és ott is maradt.
Végighúzta a folyosón, kifelé a házból. A lány minden porcikája érezte, ahogyan a maszkos erőszakosan és durván rángatja lefelé.
A lánc elég hosszú volt ahhoz, hogy elérjen a vaskerítésig, ahova aztán rögzítette.
Vicky alig tért magához, miközben a maszkos egy üveg sört kinyitott és belekortyolt.
– Mire vársz még? Ott az ásó! Kezdj neki! – förmedt rá a férfi.
– Mi? – lábadtak könnybe a szemei.
– Azt mondtam, hogy áss! Te szajha! Mondtam, hogy itt maradsz velem az idők végezetéig!
Vicky kezébe vette az ásót és pillantása tovább vándorolt néhány fakeresztre a kerítés mentén.
– Miért csinálja ezt? – kérdezte Vicky halkan, miközben a maszkos egy ládát kezdett összeácsolni.
– Hogy miért? Mert jól esik! Azért! Ne kérdezősködj, mert rosszul jársz! Gyűlölöm a kérdéseket.
– Miért én? Miért engem bánt? – folytatta Vicky a kérdések sorozatát.
– Mert tetszel nekem! – nevetett fel a férfi.
Vicky lassan ásni kezdett. Nem nőnek való munka ez. Gyenge alkat ő az ilyesmihez. Ha másra nem, arra jó lesz, hogy addig is időt nyerjen.
– Még áss! Mélyebb és hosszabb legyen! – parancsolt rá a maszkos.
A fogvatartott reszketve folytatta a munkáját. Közben rájuk esteledett. A maszkos már a sokadik sörjét nyitotta ki. Vicky sárosan, mocskosan kaparászta a földet. Éjfél előtt nem sokkal készült el vele. A lánc ezidő alatt kidörzsölte a bokáját véresre. Vicky teljesen kimerülten ült le a gödör alján.
– Nagyszerű! Látom elkészültél! Akkor most megpihenhetsz! – s előkapta a pisztolyát és rálőtt a lányra.
Vicky a lövéstől elterült a gödörben. A maszkos az élettelennek tűnő testet beletette a ládába, amit addig szegecselt össze, míg a lány ásott. Majd belehúzta a mélybe ládával együtt. Aztán egy szögbelövő–pisztollyal lezárta a láda tetejét. Egy lapáttal kezdte betemetni a sírgödröt. A földkupac lassacskán visszakerült eredeti helyére. A maszkos már közel járhatott a végéhez, amikor Vicky a ládában magához tért.
– Eressz ki innen! – ordította, ahogyan csak a torkán kifért. – Eressz ki! Könyörgöm!
A maszkos ugyan hallotta, de kicsit sem hatotta meg. Vicky körmeivel kaparászni kezdte a láda fedelét. De nem érzett magában annyi erőt, ami elég lenne a kijutásához. Közben a maszkos egy újabb kézzel faragott keresztet vett elő a gyűjteményéből és leszúrta a sír végében. Ezzel bevégeztetett…
Vicky kétségbeesetten próbált kijutni a koporsójából, majd lassanként érzékelte, hogy a gyomrából dől a vér és fokozatosan elhagyja az ereje. A sokktól nem érzékelte a fizikai fájdalmat, ami fokozatosan öntötte el a testét.
A levegője egyre megfogyatkozott a koporsóban. Az utolsó gondolataival visszaidézte az eseményeket. Aztán rádöbbent. Egyetlen csésze kávé… egyetlen csésze kávé kiömlése sodorta az életét egy megváltoztathatatlan jelenbe. A jövőjébe, amit már a Halál írt tovább.




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes