ÚJ TARTALMAK

Szinay Balázs - Queen – Live in Budapest



Az 1986-ban véget ért „Magic” turné volt a Queen együttes karrierje szempontjából az egyik legsikeresebb és legnagyszabásúbb koncertkörútja. A zenekar ekkor volt pályája csúcspontján, azonban a tagok közül még egyikük sem sejtette, hogy ez a turné lesz az utolsó, az énekes, Freddie Mercury 1991-ben bekövetkezett haláláig. A Live in Budapest értelemszerűen a Budapesti koncertet örökíti meg, mely olyan jól sikerült, hogy még külön CD és DVD formátumban is kiadták.

Az ’80-s években a Queen egyértelműen uralta a pop-rock műfaját. A csapat rendelkezett a sikerzenekarok jellemzőinek összességével, egyszerre volt maximalista, profi, és mindig igyekezett innovatív lenni, haladni a korral. Ennek köszönhetően mindig úgy alkottak valami teljesen újszerűt, hogy abban mégis benne volt a jól ismert Queen hangulat.

Magyarországon ekkor igazi kuriózumnak számított egy ilyen jellegű koncert 1986-ban. A koncertre sokkal kevesebben jutottak be, mint amennyien szerettek volna, de így is befért a Népstadionba 70 000 ember. Már maga az, hogy felvétel készült az eseményről önmagában is fontos tényező, nem beszélve arról, hogy Európában akkoriban egyedülálló módon, 16 kameraállásából.

A Queen az a zenekar, melynek pályafutásából ismer mindenki legalább 10, de szerintem több szerzeményt is, ha nem is név szerint. Ám az biztos, hogy karrierjük során legalább 40 örök slágert letettek az asztalra. A Budapesti koncerten ebből a repertoárból vonultatták fel az akkor meglévő klasszikusokat. Név szerint a következő dalok hangzottak el: One Vision, Tie Your Mother Down, In The Lap Of The Gods, Seven Seas Of Rhye, Liar/Tear It Up, A Kind Of Magic, Vocal Improvisation, Under Preassure, Who Wants To Live Forever, I Want To Break Free, Guitar Solo, Now I’m Here, Love Of My Life, Tavaszi Szél Vizet Áraszt, Is This, The World We Created?, Tutti Frutti, Bohemian Rhapsody, Hammer To Fall, Crazy Little, Thing Called Love, Radio Ga Ga, We Will Rock You, Friends Will Be Friends, We Are The Champions, God Save The Queen.

Aki ott volt a koncerten az sosem felejti el ezt az élményt, aki pedig nem felvételekből csodálhatja meg a zenetörténet eme maradandó gyöngyszemét.


Szinay Balázs




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes