ÚJ TARTALMAK

Hellenbárt László - Beköszönő sorok



Szeretek ebben a világban élni. Hiszem: a világ olyan, amilyenné mi formáljuk. Hiszek abban a társadalomban, melyet annak tudatos polgárai alakítanak – kérem, a polgár szót semmiképpen ne a jelenkori politikai értelmében vegyék! -, hiszek a saját élet, élettér, életkörülmény alakításában és alakíthatóságában, s mindenek felett vallom: nem a sorsom irányít engem, hanem én irányítom a sorsomat. Még ha nem tudom, akkor is.
Fontosnak érzem ezeket az álláspontokat alaphangnak, hiszen a rovatban majd megjelenő írások mindegyikére – reményeim szerint – érvényesek lesznek.
Civil életemben, a munkáim során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a velem segítő kapcsolatba kerülő ügyfeleimben mindezeket tudatosítsam. Véleményem szerint csak az az ember elveszett, aki nem tud hinni saját sorsfordító erejében.
S igen, a társadalomban vannak problémák. Sőt, a társadalomnak van dinamikája, le-és felszálló időszaka, rétegzettsége, osztályai is, de nem szabad elfelednünk: minden csoport csak egyénekből áll.
A szociálpszichológia sokféleképp, sok esetben, sok elméletben leírja, elemzi az egyén és a csoport viszonyát. Igyekszek csak utalások szintjén kitérni ezekre a kézenfekvő dolgokra, hogy a nyájas olvasó – s reményeim szerint nem olvasói nyáj! – saját információéhsége szerint utánanézhet a dolgoknak.
Fontosnak érzem a társadalmi folyamatok tudatosítását, megjelenítését, elemző értékelését, s bár az ilyen eszmefuttatások igazából egy jó pohár bor mellett, jó társaságban az igaziak, a virtuális világ nem zár el bennünket a visszacsatolás lehetőségétől. Szeretném, ha olvasóim visszajeleznének, ha gondolatuk, véleményük vagy ellenvéleményük van az olvasottakkal kapcsolatban, ezért bíztatok is erre mindenkit.
Kézenfekvő, hogy elsősorban olyan témák fognak hangot kapni ezeken a lapokon, melyek engem szólásra késztetnek. Sok ilyen van, főképp a mindenkori aktuális kérdések. A múlton moralizálás nem az én műfajom. A jelen kérdéseire, akár a napi jelenére is való reagálás sokkal közelebb áll hozzám. Mindemellett szívesen veszem, ha bárki felvet egy témát, s akár közös gondolatmenetet kialakítva születik meg végül egy-egy cikk.

Szociálpedagógus vagyok, nem kritikus. Rendelkezem bizonyos élettapasztalattal, ismeretekkel sok területről, mindemellett a társadalmi és földrajzi mobilitás összes útvesztőjét végigjártam. Emberként, szakemberként, gondolkodó emberként és értelmiségiként vagyok itt, s bízom benne, hogy gondolatébresztőként sem vallok szégyent.


Hellenbárt László



Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes