ÚJ TARTALMAK

Urbán-Szabó Béla - Martfűi levelek - Évzárás-évkezdés


Kedves Barátom,

átbuktunk az egyik évből a másikba. Ahogy telnek az évek, egyre sűrűbbnek tűnnek ezek az év végi számadások.
A minap jutott eszembe egy 2008-as beszélgetésünk a gazdasági válság kitörése kapcsán. Még te vetetted föl, lehet, hogy most lenne itt az alkalom, amikor a magyar politikai elitnek össze kellene fognia, fel kellene függesztenie a bokszmeccset.
Nem egészen értettem a fölvetésedet. A helyzet kétségtelenül megkívánta volna az összefogást. Az összefogás azonban nem egy ránk jellemző sajátosság.
Nem is lett az összefogásból semmi. Rajtad, rajtunk kívül nem is gondolt erre a lehetőségre senki. Ahogy ma sem, ma a kétharmad miatt nem. Ma a kérdés se vetődik föl, holott a helyzet valószínűleg szintén megkívánná.
Ma még a kormányzó pártokkal szembeni politikai erők sem tudnak összefogni. Pedig azt hihetnéd, hogy…
Egyre könnyebb így év végén, év elején számadást készíteni. Elég a politikusok különböző időbeni nyilatkozatait összehasonlítani, és mindezt összevetni a napi tapasztalatainkkal.
Hát a 2012-es év biztosan nem volt „az elrugaszkodás éve”!
A kormányzati kommunikáció szerint megszorítás sem volt, de tudjuk, hogy az egész év erről szólt, és a fél ország már padlót fogott, különösen a rokkant emberek. Ők biztosan.
Ez a kormány szociálisan nagyon nincs rendben. Még egyik kormánypárti politikus sem mutatott példát arra vonatkozólag, hogyan lehet megélni huszonegynehányezer forintból. Ez nem demagóg szöveg a részemről, szerintük ugyanis meglehet.
Aztán ez az év végi „Minek nevezzelek?” című operett. Nem tandíj, amit egyébként mindenki annak gondol, tud, érez.  Ha tandíjnak mered nevezni, a kormánypárti politikusok fel vannak háborodva, hogy márpedig nem az. Ezek még tényleg elhiszik, hogy nem az, vagy bennünket néznek nagyon hülyének.
A politika nem tekinti partnernek a társadalmat. A gyerekeket sem lehet sokáig becsapni. Még a gyerek is hálás, ha komolyan veszik.
Kedves Barátom, az elmúlt időszakban minden átalakult körülöttünk. Csak épp a gazdaságban nem történt semmi, amitől nekünk jobb lehetne.
A nyolcvanas évek elején az államigazgatási reform keretében a járások megszűnésének indokairól azt tanultuk, hogy egyszerűsödik az államigazgatás. Egy színt kiesik, ezzel olcsóbb lesz, és közelebb kerül az ügyintézés az állampolgárokhoz.
Ma visszacsináljuk a járásokat. Természetesen mindezt a reformok keretében.
Nálunk bármit és annak az ellenkezőjét is el lehet adni reformként. Mintha tényleg minden a kommunikáción múlna.
Mintha visszafelé haladnánk az időben. Mintha megérkeztünk volna a hatvanas évekbe.
Ami ma nálunk történik, annak a konzervativizmushoz semmi köze, de még a jobboldalisághoz se nagyon. Nem tudom, minek nevezhetnénk, de biztosan egyiknek sem.
Azt már csak mellékesen kérdezem meg – már ki tudja, hanyadszor –, hogy hol az írástudók felelőssége?
Arra pedig szerinted ki tudna válaszolni, hogy egy dohányboltot miért kell majd nemzeti dohányboltnak nevezni? Hogy erre még a templom toronyórája sem akad ki!
Egyébként meg bízzunk a jövőben!
            Jobb híján.
            Üdvözöl barátod:

 Urbán-Szabó Béla




Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes