ÚJ TARTALMAK

A TANÍTVÁNYI LÁNCOLAT IRODALMI KLUB - 4. találkozó - Radnóti est Budapeseten, a XVII. kerületben, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban (2010. szeptember 06.) - Szinay Balázs beszámolója





Klubunk szám szerint IV. találkozójára Budapesten, a XVII. kerületben, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban került sor.
Ez alkalommal (ahogy az első találkozó esetében sem) nem egy, a tanítványi láncolat irodalmi klub szervezésében megrendezésre kerülő esemény adott okot a találkozása. Kiss Magdolna Tünde klubtársunk hívott meg minket az Enzsöl Ellák Irodalmi Szalon (alapította 1993-ban Falus Ottó) Sík Sándor Klubjának irodalmi estjére. Tulajdonképpen csak néhány nappal az esemény előtt merült fel az ötlet, hogy ebből is találkozó lehet.
Az est háziasszonya Dózsa Ari, műsorvezetője pedig Dombrádi István költő volt.

Az esemény középpontjában Radnóti Miklós állt méghozzá oly módon, hogy életének és munkásságának bemutatására Kiss Magdolna Tündét kérte fel a Sík Sándor klub. Egészen addig, míg oda nem értünk, nem sejtettük, hogy Tünde milyen meglepetéssel készül számunkra, merthogy volt az is.
A két órás program nagyjából a következőkből állt:
Első felében a köszöntő és a program ismertetését követően Dombrádi István olvasott fel rövid részletet Enzsöl Ellák egyik írásából, ezzel megalapozva az est hangulatát. Utána következett az est fő programja, a Radnóti előadás. Erről röviden legkifejezőbben Dombrádi István véleménye beszél, aki az est után a fülembe súgta – ilyen színvonalú előadás még nem hangzott el e falak között a klub elmúlt 15 évének története során.
De, kicsit bővebben:
Valóban! Régen hallhattunk ilyen választékos, felkészült, szórakoztató előadást e témakörben. Az előadásban szó volt Radnóti életéről és verseléséről, de nem csak erről, hanem más kortársak munkáiról és magáról a verstanról is. Mindezt teljes átéléssel, megéléssel, lehet azt mondani, hogy szenvedéllyel. Ugyanis az előadóról úgy sejlett: szenvedélyesen rajong Radnótiért és ez így nagyon jó volt. A verstani előadáselemekből a nagyobb részt „laikus”, versbarát közönségnek talán kicsit kevesebb is elég lett volna (szerintem így sem volt sok), de az előadó felolvasói blokkjai, szavalása mindenkit kárpótoltak mindenért. Az előadás az elejétől a végéig lekötötte és szórakoztatta a közönséget, osztatlan elismerést kivívva az előadónak.
Ám ez után jött csak a meglepetés, ugyanis Tünde a mellett, hogy fel lett kérve a fent említett előadás megtartására, saját verseinek bemutatására is lehetőséget kapott. Mondanom sem kell, ezek is feltétlen sikert arattak.
Tünde mindnyájunk számára feledhetetlen estet tartott!
Az est második felében a megjelent klubtagok olvashattak fel saját szerzeményeikből. Így többek között Samu B. Gábor, Kabainé Julika és Szinay Balázs (Én) kaptak szót. Röviden szóba került klubunk bemutatása is.
Eléggé sajnos nem készültünk, így az eseményről fénykép nem készült.
Meg kell említenem így a végén, hogy a Sik Sándor klub minden hónap első hétfőjén találkozót tart a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A részvételi lehetőség pedig számunkra is adott! Lehet írásokat hozni, melyeket a rendelkezésre álló idő függvényében bárki felolvashat.

Szinay Balázs





Oszdd meg:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2014 Comitatus folyóirat. Designed by OddThemes